Črna Rebula
Belo |Rdeče | Rose
Črna Rebula

Črna Rebula

2016 2017 2018


Alkohol: 13,5 vol %
Skupne kisline: 5,06 g/l
Sorta: Pokalca
Vrsta vina: rdeče, suho
Letnik: 2016


Starost vinograda: 5 leta (trte posajene leta 2012)


Lega vinograda: južno pobočje zgornjega dela Brd


Vinograd: terase, gostota trt 4000 trsov/ha, enojni guyot


Zemlja: briška opoka (eocenski fliš)


Pridelava: biološki prijemi negovanja trte


Trgatev: ročna trgatev, začetek oktobra


Vinifikacija: stiskanje po 3 tednih maceracije v vinifikatorju


Zorenje vina: 12 mesecev zorenja vina v velikih hrastovih sodih (50% vina) in barrique sodih (50 % vina), stekleničenje po filtraciji


Polnitev: steklenice 0,75 l, kartonu 6 steklenic, naravni plutovinasti zamašek


Opis vina: Vino je temne rubinasto rdeče barve z zamolklo vijoličnimi odtenki. Gostota in počasnost vinskih srag, ki polzijo po steni kozarca, nakazuje njegovo polnost. Nevsakdanja cvetica spominja na vijolice in poper, na začimbe s pridihom noči skrivnostnega Orienta, na usnje konjskega sedla, na kolo, na šipkovo marmelado. V ustih se razvije v zrelo vino z mladostno energijo, prijetno sadno in začinjeno, odločnih, toda vseeno mehkih taninov. Pookus je dolg, mineralen, dopadljivo taničen in ves čas zmerno začinjen.

Vinarjev namig: Pokalca Erzetič je vino, ki ljubi hrano polnih okusov. Brez zadrege jo priporočamo k divjačini, vsakršnemu mesu za žaru, k jedem iz drobnice (vampi, paštete, priželjc), k testeninam z močno omako in podobnim jedem, zrelim sirom. Pravi izziv ji predstavljajo drzne sladice, ko se na primer čokolada sreča s pekočo papriko. Idealna servirna temperatura je 18 - 20 °C.


PDF


VPRAŠAJTE NAS